• put your amazing slogan here!

    “Στέλλα Βιολάντη” Γρηγόριος Ξενόπουλος



    “Στέλλα Βιολάντη” Γρηγόριος Ξενόπουλος

    Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Δεκεμβρίου 1867 και πέθανε 84 ετών (14 Ιανουαρίου 1951) στην Αθήνα. Στην Ζάκυνθο, την οποία αναφέρει σε πολλά μυθιστορήματα του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος ήταν μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και ακόμα συγγραφέας θεατρικών έργων. Επιπλέον εργαζόταν στο περιοδικό "Η διάπλασις των παίδων” ως αρχισυντάκτης, όπου προσπαθούσε να πείσει τους αναγνώστες του για το πραγματικό τους συμφέρον, εννοώντας τον σοσιαλισμό. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σοσιαλισμού. Χαρακτηριστική ήταν η υπογραφή του "Σας ασπάζομαι, Φαίδων" που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται πως έστελνε στο περιοδικό. Αργότερα, ίδρυσε και έκδωσε το περιοδικό "Νέα Εστία". Τέλος, ήταν ιδρυτής της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών μαζί με τον Παλαμά, τον Καζαντζάκη και τον Σικελιανό.
    Περίληψη
    Ο Χρηστάκης Ζαμανός δουλεύει ως υπάλληλος του αγγλικού τυπογραφείου της Ζακύνθου. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την κόρη ενός πλούσιου μεγαλέμπορου, την Στέλλα Βιολάντη. Έτσι, αποφασίζει να της στείλει ένα γράμμα για να της εκμυστηρευτεί τα συναισθήματά του. Αυτή απαντά θετικά με τον ίδιο τρόπο. Όταν όμως μαθαίνει ο πατέρας της μαθαίνει τι έγινε, εξαγριώνεται κι οργίζεται, διότι του φαίνεται αδιανόητο η κόρη του να παντρευτεί κάποιον κατώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Αποφασίζει να κλειδώσει την Στέλλα, αφού πρώτα την δείρει. Στην συνέχεια, ενώ ο Χρηστάκης παντρεύεται κάποια άλλη γυναίκα, η Στέλλα αρρωσταίνει. Τελικά, πεθαίνει χωρίς να μάθει για την υποκρισία και την ψεύτικη αγάπη του.
    Χαρακτηρισμός Ηρώων
    Χρηστάκης:
    -εγωιστής
    -καυχησιάρης
    -φτωχός
    -σκοπός του: να παντρεύτει μία πλούσια γυναίκα για να ζήσει μια "καλή" ζωή.
    Πατέρας της Στέλλας :
    -κλασσικό παράδειγμα ανδρός εκείνης της εποχής
    -σκληρός
    -υποκριτής
    -αγαπά την οικογένεια του, αλλά την προστατεύει με τον λάθος τρόπο
    -ενδιαφέρεται για το τι θα πει ο κόσμος
    -υποτιμούσε τις γυναίκες και τους οικονομικά και κοινωνικά κατώτερους του.
    Μάνα της Στέλλας:
     -αφοσιωμένη στην οικογένεια της
    -υπάκουη στον άντρα της
    -δεν παίρνει πρωτοβουλίες
    -αδύναμη
    -δειλή
    -άβουλη.

    Στέλλα:
     -δυναμική
    -θαρραλέα, τολμηρή επειδή ορθώνει το ανάστημα της στον πατέρα της
    -δεν υποτάσσεται στους κανόνες της εποχής της και της οικογένειας της
    -αποφασιστική
    -περήφανη
    -σταθερή. 

    Μοτίβα-Μοτίβο της προίκας-Μοτίβο του νεανικού έρωτα-Μοτίβο της αντίρρησης των γονέων για γάμο με άτομα κατώτερης κοινωνικής τάξης-Μοτίβο της «επανάστασης» των παιδιών προς τους γονείς-Μοτίβο της υποκρισίας-Μοτόβο της ψεύτικης αγάπης


    Βασιλεία Αρκούδη

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

     

    Blogger news

    About

    Blogroll